Informal

av Björn Dahlström

Informal

av Björn Dahlström

Informal

av Björn Dahlström

Informal är en nutida serie funktionella glas som fungerar lika bra i något mer formella sammanhang som i vardagslag. Serien är formgiven av Björn Dahlström som har en bakgrund inom möbel- och industriell formgivning.

 

”Jag betraktade processen som ett industridesignprojekt, där varje del av glaset dekonstruerades, analyserades och bearbetades. Skålen i kupans botten på vinglaset är bred och grund för att maximera dryckens fria yta och därmed också doftupplevelsen. Den relativt öppna kupan är fin som en designmässig detalj men passar också känslomässigt bättre till alkoholfria drycker. Champagneglaset bryter seriens kvadratiska formfaktor och särskiljer sig genom sin flöjtform. Det korta benet harmoniserar fint med de andra delarna i serien och medför att man automatiskt håller i kupan när man lyfter glaset, vilket är bra för balansen, kanske framför allt i mingelsituationer. Karaffen får en egen karaktär med sitt färgade glas och sin framträdande pip. Den lilla skålen används med fördel som underlägg eller till servering av valfria tillbehör.”

– Björn Dahlström

 

INFORMAL KARAFF<BR>MED SKÅL 100 CL KLAR

INFORMAL KARAFF
MED SKÅL 100 CL KLAR

av Björn Dahlström

VÅR 2021
INFORMAL KARAFF<BR>MED SKÅL OLIV 100 CL

INFORMAL KARAFF
MED SKÅL OLIV 100 CL

av Björn Dahlström

VÅR 2021
INFORMAL KARAFF<BR>MED SKÅL SVART 100 CL

INFORMAL KARAFF
MED SKÅL SVART 100 CL

av Björn Dahlström

VÅR 2021
INFORMAL CHAMPAGNE<BR>22 CL 2P

INFORMAL CHAMPAGNE
22 CL 2P

av Björn Dahlström

VÅR 2021
INFORMAL LITET GLAS<BR>28 CL 2P

INFORMAL LITET GLAS
28 CL 2P

av Björn Dahlström

VÅR 2021
INFORMAL STORT GLAS<BR>36 CL 2P

INFORMAL STORT GLAS
36 CL 2P

av Björn Dahlström

VÅR 2021
INFORMAL ALLGLAS<BR>25 CL 2P

INFORMAL ALLGLAS
25 CL 2P

av Björn Dahlström

VÅR 2021

Björn Dahlström

Björn Dahlström

Björn Dahlström, född 1957, är en ledande svensk formgivare. Han arbetar både två- och tredimensionellt och är internationellt erkänd för sina bidrag inom möbel-och industriell formgivning. Hans unika formspråk kan särskiljas grafiskt och utmärker sig genom sitt sätt att uttrycka mjuka grundläggande former.

 

Björns arbete finns idag representerat på museum runt om i hela världen. Bland dessa kan nämnas Albert Museum i London, Nationalmuseum i Stockholm och Centre national des arts plastiques i Paris. För sin design har han också tilldelats flera stora och ärofyllda utmärkelser såsom Excellent Swedish Design, Torsten och Wanja Söderbergs pris samt German Design Award. Möbler, mattor, cyklar, hushållsprodukter och leksaker är exempel på det breda utbudet av produkter som Björn formgett. Glaset bekantade han sig första gången med i Strömbergshyttan 1993, då han formgav vaser till ett eget utställningsprojekt. Informal är Björns första serie för Orrefors.

 

”För mig, som för många andra, är Orrefors ett varumärke som alltid varit närvarande. Möjligheten att få formge för Orrefors och att bekanta sig mer med den rika historien och traditionen har också blivit som en resa.” – Björn Dahlström