Bloom

– En serie av Lisa Hilland

Att motsatser både attraherar och skapar harmoni är en universell sanning. Varmt och kallt, hårt och mjukt, svart och vitt. Det ena behöver det andra för att bli helt. När formgivaren Lisa Hilland blev tillfrågad om att designa en vas för Orrefors, som var lika vacker utan blommor, valde hon att kontrastera den exklusiva kristallen med metall. Bloom är inspirerad av naturens organiska former, av blommor och av blad.

Årets nyhet i serien är en hög vas för snittblommor som med fördel även kan användas till torkade blommor eller en enkel kvist från trädgården. På samma sätt är den låga vasen lika vacker med en exklusiv bukett som med en enkel murgröna. Vaserna är också vackra i sin egen prakt med bara ljuset som spelar i kristallglaset.

Lisa Hilland

Lisa Hilland (f 1973) är en svensk designer utbildad på St Martins College of Art and Design i London, något som har tillfört hennes skandinaviska ursprung en internationell approach. Hennes erfarenhet spänner över ett brett område och omfattar såväl möbeldesign, som inredningsaccessoarer. Lisa räknar välrenommerade företag som Gemla och Svenskt Tenn som sina kunder, och nu också Orrefors. Hon har fått flera priser under sin karriär, bland dem Lauritz Icon Award 2017 för möbelserien ‘Bow’ designad för Gemla.

”För mig handlar design om känslor, att kommunicera med en annan människa via ett objekt. Materialen är oerhört viktiga i denna process, eftersom de skapar nyfikenhet och förstärker objektets egenskaper.” Lisa inspireras både av att studera former och fenomen i naturen, liksom produktions- och hantverksmetoder för att kunna maximera potentialen hos ett visst material. ”Detta är något jag ständigt experimenterar med när jag designar, eller som jag kallar det: att ge ett objekt en själ man kan älska.”

Mötet med hyttan i Orrefors och de stolta, skickliga hantverkarna gjorde starkt intryck på Lisa. ”Kristallen tillverkas för hand på samma sätt idag som man gjort i generationer. Jag har djup respekt för detta vackra material och det skickliga hantverket bakom varje tillverkat objekt. Tillsammans med Orrefors vill jag fortsätta att utveckla denna tradition och framhäva kristallens skönhet genom genuint hantverk, produktion och god design.”

 

 

Se fler glas av Lisa Hilland