INFORMAL

– En serie av Björn Dahlström

Informal är en nutida serie funktionella glas som fungerar lika bra i något mer formella sammanhang som i vardagslag. Serien är formgiven av Björn Dahlström som har en bakgrund inom möbel- och industriell formgivning.

”Jag betraktade processen som ett industridesignprojekt, där varje del av glaset dekonstruerades, analyserades och bearbetades. Skålen i kupans botten på vinglaset är bred och grund för att maximera dryckens fria yta och därmed också doftupplevelsen. Den relativt öppna kupan är fin som en designmässig detalj men passar också känslomässigt bättre till alkoholfria drycker.

Champagneglaset bryter seriens kvadratiska formfaktor och särskiljer sig genom sin flöjtform. Det korta benet harmoniserar fint med de andra delarna i serien och medför att man automatiskt håller i kupan när man lyfter glaset, vilket är bra för balansen, kanske framför allt i mingelsituationer. Karaffen får en egen karaktär med sitt färgade glas och sin framträdande pip. Den lilla skålen används med fördel som underlägg eller till servering av valfria tillbehör.”

– Björn Dahlström

Björn Dahlström

Björn Dahlström (f. 1957) är en ledande svensk formgivare. Hans unika formspråk kan särskiljas grafiskt och utmärker sig genom sitt sätt att uttrycka mjuka grundläggande former. Björns arbete finns idag representerat på museum runt om i hela världen. Bland dessa Victoria and Albert Museum i London, Nationalmuseum i Stockholm och Centre national des arts plastiques i Paris.

Se fler glas av Björn Dahlström