Pond

– En serie av Ingegerd Råman

Namnet Pond är sprunget ur dammen i Orrefors utanför Ingegerds tidigare ateljé. Med sin mjukt ovala form liknar Ingegerd Råman faten i de olika storlekarna med ringarna på vattnet från en fallande sten. Fatens enkla former och färgvalet i grått har en avskalad självklarhet. Formgivningen är tidlös och kombinerar skönhet med funktion i klockren balans.

Ingegerd Råman

Ingegerd Råman är en av svensk formgivnings förgrundsgestalter. Tidlöshet och enkelhet är ledorden för hennes design. Lågmält, men klockrent gör hon föremål som hon själv gillar. Det är bruksföremål som kretsar kring maten, drycken och det dukade bordet.

Hon vill renodla och fokusera, men ändå kvarhålla en känsla av lust och skönhet i föremålet. Annars blir enkelheten och renodlingen en fallgrop. ”En burk med lock är en burk med lock. Men det måste finnas värme, tanke, idé och poesi bakom”, förklarar Ingegerd.

Hon har fått en mängd utmärkelser för sin formgivning genom åren och 1995 tilldelades hon dessutom professorstitel av den svenska regeringen. Sedan 1999 har Ingegerd formgivit ett tidlöst och personligt bibliotek av produkter för Orrefors.

 

Se fler glas av Ingegerd Råman