Precious

– En serie av Malin Lindahl

Som de mest värdefulla skatter utsmyckar Malin Lindahls juvellika vaser, skålar och ljuslyktor det moderna hemmet. Skimrande facetter med dess asymetriska design ger den handslipade kristallen en innovativ och inspirerande stil.

Malin Lindahl

Nytänkande i äldre teknik kännetecknar formgivartalangen Malin Lindahl. Malin är utbildad på Konstfack i Stockholm med inriktning mot glas och keramik. Hon kom till Orrefors som stipendiat 1999. Under stipendiattiden blev hon förförd av glaset och experimenterade med djupblästring i ett sökande efter ”handens närvaro i tinget”. 2001 fick hon möjlighet att utföra sitt examensarbete på glasbruket i Småland. Sedan våren 2002 är hon knuten till Orrefors som formgivare.

I sina glasobjekt söker Malin det genuina. Hon utforskar och utvecklar framför allt de klassiska Orrefors-teknikerna gravyr och djupblästring. I dagens glastillverkning är dessa tekniker ovanliga. Båda är mycket tidskrävande, men ger just därför uttryck för ”handens närvaro i tinget”. De representerar värden som delvis gått förlorade i dagens glas och Malin ser det som sin uppgift att återinföra dem. Det som tilltalar henne med dessa tekniker är också att motivet införlivas i själva glaset, vilket får skira mönster och bilder att sväva i luften. Det är starkt, kraftfullt och skört på en och samma gång.

Den klara kristallens lyster, transparens och oändliga möjligheter till optiska överraskningar har fått henne att fastna för glas som material. Under sina första år blickade hon bakåt, både i brukets egen historia och i den svenska folkkonsten. Hennes rötter finns i Dalarna och dit återvänder hon för att hämta inspiration och skaparkraft från landskapets folkloristiska tradition. Ur denna rika källa finner hon händelser och ting som hon vill återberätta och skapa nya uttryck för med hjälp av bilder och mönster i glas. Samtidigt menar hon att glaset i sig är en enorm inspirationskälla eftersom det är så spännande att arbeta med. Det bjuder på oförutsedda händelser – tillsammans med mönster och form blir det alltid något nytt.

Se fler glas av Malin Lindahl