Street

– En serie av Jan Johansson

Hösten 2006 kom Jan Johansson med sin maskulina barserie Street. Med kvadratiska klara slipskär och svarta detaljer ger den ett exakt intryck. Street bär de hantverksmässigt skapade slipskären med inspiration från New Yorks gatunät. Den genomtänkta dekoren har bidragit till seriens poularitet.

Jan Johansson

Jan Johansson, kristallens mästare. Den gemensamma nämnaren för Jans produkter är hur ljuset utnyttjas med hjälp av form och slipning, eller som han själv uttrycker det:

”Jag vill bearbeta kristallen. Jag vill styra ljuset. Slocknar ljuset så dör glaset.”

Går man igenom de otaliga skålar, vaser, ljusstakar och annat som Jan skapat ser man verkligen ljusets spel i de minimalistiska formerna. Ingenting onödigt finns med. Ljuset, som ofta bryts med hjälp av slipning, och kristallen skapar på egen hand den starka karaktär och personlighet som varje föremål har. De stilrena formerna har fört in den fina gamla traditionen med slipad kristall i det samtida formspråket.

Jan som kom till Orrefors 1969 är ursprungligen utbildad till silversmed vid Konstfack i Stockholm. Han jobbar ofta med både glas och sten i sina skulpturer för att skapa en kontrast mellan klar kristall och massiv sten.

En lång och stadig karriär har resulterat i ett stort antal utställningar och representation på ansedda museer. Den som vill få sig högklassig svensk formgivning till livs kan besöka The Corning Museum of Glass i Corning, York eller The National Gallery of Victoria i Melbourne. Hemma i Sverige finns han representerad bland annat på Nationalmuseum i Stockholm och Sveriges Glasmuseum i Växjö.

Se fler glas av Jan Johansson