The Sparkling Devil

– En serie av Gunnar Cyrén

Designgiganten och glasdesignern Gunnar Cyrén tog fram snapsjävlarna i samband med lanseringen av den nya Nobelservisen 1991. Nobelstiftelsen ville trots kopplingen till svenska traditioner inte servera starksprit på Nobelfesten och dessa finurliga djävlar kom inte med i servisen. Istället kom glasen att bli populära samlarobjekt hos svenska folket. Efter Gunnars bortgång 2013 hittade hans söner ett stort antal skisser och här fanns också grunden till Sparkling Devils.

Sparkling Devils är en ny serie champagneglas för riktigt festliga tillfällen. Först ut var ett par som kompletterade varandra. Hon och han. Ying och Yang. De kommande åren släpps ytterligare tre familjemedlemmar innan serien bli komplett.

De nya glasen har samma färgstarka och karaktäristiska utseende som de populära snapsglasen och kommer verkligen att dra blickarna till sig. De bygger också på samma glashantverk – varje glas är munblåst i Kosta och handmålat med 22 karat äkta guld.

Sparkling Devils är en hyllning till Gunnar Cyréns unika arv och uttryck, men också ett tillfälle att sprida hantverksglasets härlighet till nya generationer och samlare.

Gunnar Cyrén

Gunnar Cyrén (1931-2013) var en svensk glaskonstnär, silversmed och industridesigner. Han började på Orrefors 1959. Höjdpunkter i hans formgivarkarriär är bland annat ”Popglaset” eller ”Pokaler med färgade ben” (1966-1968) och ”Nobelservisen” (1991). Gunnar Cyren har under åren deltagit i ett flertal utställningar i Sverige och utlandet och erhållit kungastipendiet 1962, Lunning-priset 1966 och Prins Eugen-medaljen 1988.

Se fler glas av Gunnar Cyrén