Varumärket

 

Orrefors producerar sedan 1898 tidlöst och elegant glas och har bidragit till att göra svensk design världsberömd. På glasbruket i Småland arbetar skickliga hantverkare tillsammans med några av Sveriges främsta formgivare med att utveckla design, hantverk och nya tekniker. Orrefors glas bidrar till att skapa en vackrare och mera lustfylld vardag och ger liv åt minnesvärda ögonblick.

Designarv

Simon Gate och Edward Halds framgångar i Paris 1925 blev startskottet för Orrefors långa tradition av nyskapande formgivning i nära samarbete med genuint och innovativt hantverk.

Nya formgivare och skickliga glasarbetare har sedan dess arbetat vidare i Gate och Halds anda. Vicke Lindstrand och Edvin Öhrström med nya glastekniken Ariel på 30-talet. Sven Palmqvist med Kraka och Ravenna på 40-talet. Och på 50-talet med Fuga som tillsammans med Nils Landbergs gracila Tulpanglas och Ingeborg Lundins vas ”Äpplet ” får de idag ses som symboler för svensk formgivnings renässanstid. 60-talet förknippas med Gunnar Cyréns Popglas och på 70-talet arbetade förutom Cyrén även Eva Englund, Olle Alberius, Lars Hellsten och Jan Johansson vid bruket.

Sedan 80-talet har formgivare som Anne Nilsson, Erika Lagerbielke, Helen Krantz, Matz Borgström, Per B Sundberg, Martti Rytkönen, Lena Bergström och Ingegerd Råman bidragit till att föra Orrefors designarv vidare in i framtiden.

Hantverk

Att följa glasets väg från en sirapsliknande, het massa till gnistrande kristall är ett skådespel som äger rum i vår hytta i Kosta varje dag.

Formgivare, glasblåsare, slipare, målare, kantsprängare och synare deltar dagligen i hantverket och varje glas från Orrefors är ett unikt och kvalificerat hantverk. När det färdiga glaset lämnar glasbruket har inte mindre än femton olika personer deltagit i framtagningsprocessen.

Historia

Orrefors glasbruk grundades 1898 på samma plats man sedan 1726 bedrivit järnbruk. Samma år som glasbruket grundades byggdes en hytta för tillverkning av tekniskt, medicin-, servis och hushållsglas för att ta tillvara på spillved och arbetskraft. Glaset ersatte nu den mindre lönsamma järnbruksdriften.

1913 blev konsul Johan Ekman från Göteborg ny ägare till Orrefors glasbruk. Han tillsatte Albert Ahlin som chef över glasbruket och nu startade en ny era. 1914 började Orrefors med kristalltillverkning och förutom slipning efter inköpta mönster och prover tillverkades även konstglas i överfång med etsad dekor. Den nya ledningen insåg dock snart att det behövdes konstnärer till verksamheten och 1916 anställdes Simon Gate och ett år senare kom Edward Hald.

Samma år gjorde Gate och Hald sina första trevande försök med figurgravering. De experimenterade även med den nya innovativa graalglastekniken som tagits fram på Orrefors av glasblåsarmästaren Knut Bergqvist. De stora framgångarna kom några år senare vid Göteborgsutställningen 1923 och framför allt vid Parisutställningen 1925. Det tunna graverade glaset väckte omvärldens beundran och både Orrefors och konstnärerna själva tilldelades priset Grand Prix.

Företaget

Orrefors Kosta Boda AB är ett småländskt designföretag med formgivning och tillverkning av högkvalitativt bruks- och konstglas. Vi utvecklar, producerar och säljer ett brett bruks- och konstglassortiment för såväl privat som offentligt bruk under varumärkena Orrefors och Kosta Boda. Vi är Nordens största glasbruksgrupp med en historia som sträcker sig tillbaka till 1742.

Hjärtat i verksamheten finns på glasbruket i Kosta, en genuin bruksmiljö med närhet till hantverket och formgivarna. Vid vårt bruk bedriver vi även en omfattande turism- och upplevelseverksamhet som årligen lockar över en miljon besökare.

Orrefors Kosta Boda AB ingår sedan 2005 i New Wave Group som verkar med ett flertal varumärken på konsument- och företagsmarknaden inom områdena sport, fritid, inredning och gåvor. New Wave Group är noterat på NASDAQ OMX Stockholm. SEA glasbruk och glaspelletstillverkaren Glasma är dotterbolag till Orrefors Kosta Boda AB. VD för Orrefors Kosta Boda AB är Ulf Kinneson som tillträdde i januari 2019.

Varumärket Orrefors har sedan 1898 producerat kristallglas. På vårt glasbruk i Kosta arbetar våra skickliga hantverkare tillsammans med flera av Sveriges främsta formgivare med att utveckla design, hantverk och nya tekniker. Idag arbetar nästan 200 man i Småland på glasbruket i Kosta, varav 100 hantverkare. En mindre del av produktionen har sedan några år tillbaka tillverkats på andra skickliga glasbruk i Europa. På alla glasbruk används design av samma formgivare och i många fall de tekniker som utvecklats av oss själva i Småland.

Visionen är att bli det självklara valet för konsumenter över hela världen som vill förgylla sin omgivning och sina liv med glas och glaskonst. Affärsidén är att utveckla, producera och sälja ett brett, attraktivt och högkvalitativt sortiment av bruks- och konstglas för såväl privat som offentligt bruk.