8 av 15 Michelinkroger väljer Orrefors

8 av 15 Michelinkrogar väljer orrefoRs

Stjärnregn över svenska krogar i Guide Michelin. Stjärnorna letar sig också ut från storstäderna och ut till Tranås, Växjö och Borgholm på Öland. Gemensamt använder flertalet av gourmetkrogarna kristallglas från Orrefors.

Extra hedervärt är att PM & Vänner i Växjö blir första Småländska restaurang att krönas med en stjärna för ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Michelinguiden skriver att PM & Vänner får stjärnan för ”sina sofistikerade rätter baserade på skog, sjö och äng”. PM & Vänner har serverat vin till mat och vinälskare i Orrefors kristallglas sedan starten 1992.

Orrefors glas är helt unika i design och hantverk- självklara tillsammans med modern svensk gastronomi.

– Per Bengtsson, kreativ ledare och gastronomiskt ansvarig på PM & Vänner i Växjö

Oaxen Krog i Stockholm fick 2015 sin andra stjärna i Guide Michelin och blir därmed ”värd en omväg” enligt guiden. Oaxen väljer unika råvaror från dess absoluta närområde till nordens yttersta gränser där kvalitet, smak, hållbart lantbruk och human djurhållning är det som krävs för att få hamna i deras kök. Som flertalet andra ledande restaruanger använder Oaxen uteslutande Orrefors kristallglas.

Nu när jag har vant mig vid att dricka ur och hålla i ett Differenceglas känns alla andra glas klumpiga.

– Agneta Green, ägare Oaxen Krog & Slip i Stockholm

Världens bästa restauranger använder Orrefors

Går vi utanför Sverige och letar efter världens bästa restauranger behöver vi bara åka över Öresund. Noma i Köpenhamn fortsätter stå på prispallen i prestigefyllda restaurangguiden S.Pellegrino’s The World’s 50 Best Restaurants. För att bli bland dem bästa krävs också världens bästa dryckesupplevelse, där är Orrefors stolta att erbjuda vinglasserien Difference med ett kristallglas för varje smaktyp och mognadsgrad. Serien är munblåst i Småland och formgiven av glasprofessor Erika Lagerbielke i nära samarbete med vinskribenten Bengt-Göran Kronstam.

– Den främsta anledningen till att vi valde Orrefors Difference var dess vackra, enkla och organiska form. Designen uppfyller våra krav på ett glas som inte stör det väsentliga, vinet i detta fall, med detaljer som tar fokus bort från sammanhanget.
Lau Richter, VD för Noma i Köpenhamn

Restaurangvärldens mest prestigefyllda listor ”S. Pellegrinos The World’s 50 Best Restaurants” tillkännages årligen av brittiska magasinet Restaurant i London. Över 800 professionella restaurangpersonligheter världen över får säga sitt vilket gör att utmärkelsen har enormt hög status i branschen. Samtliga jurymedlemmar får rösta på fyra restauranger i sin egen region samt på tre restauranger utanför den. De måste också ha ätit på den restaurang de röstar på under de senaste 18 månaderna.

ORREFORS PÅ ER RESTAURANG?

Kontakta oss för konsultation om hur vi kan förhöja er kundnöjdhet med design och smakupplevelser bara nåbara med Orrefors kristallglas. Vi erbjuder både munblåsta och maskindiskbara kristallglas.

Emon Maasho, Försäljningschef
Telefon: +46 (0) 733 941 031
E-post: emon.maasho@orrefors.se

Ladda ner foldern Orrefors Hotell & Restaurang

MICHELINGUIDEN

Den första guiden kom 1900, då fick alla som köpte en bil en guide (då fanns det bara 3000 bilar i Frankrike) och det främsta anledningen var att guida folk att köra runt och därmed slita på däcken. I början innehöll guiderna information om var man kunde tanka, hur man bytte däck, samt var man kunde äta och bo. Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet. Alla inspektörer är utbildade inom mat och restaurang och får de en sex månader lång internutbildning. De är alltid anonyma och betalar för sig.

Gradering av stjärnor

– Tre stjärnor betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”,
– Två stjärnor, ”värd en omväg”,
– En stjärna, ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.

Inspektörerna tittar på

– Kvaliteten på råvarorna
– Hantverket, hur väl man lyckats med smak och tillagning.
– Personligheten, hur kocken lyckas förmedla ett eget uttryck.
– Värde för pengarna
– Kvalitet över tid, det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

MICHELINKROGAR I SVERIGE

Två stjärnor
Frantzén – Orrefors
Mathias Dahlgren-Matsalen
Oaxen Krog & Slip – Orrefors Difference, More och Beer
Fäviken Magasinet

En stjärna
Ekstedt
Esperanto
Gastrologik
Mathias Dahlgren-Matbaren
Operakällaren
Sushi Sho
Volt

Göteborg
Bhoga
Koka – Orrefors
Sjömagasinet – Orrefors
SK Mat & Människor – Orrefors More, Beer, Illusion och Enjoy.
Thörnströms Kök
28+
Upper House – Orrefors

Malmö
Ambiance à Vindåkra
Bloom in the Park – Orrefors
Vollmers

Öland
Borgholm

Växjö
PM & vänner – Orrefors Difference, More, Pulse, Beer och Merlot

Skåne Tranås
Daniel Berlin